A konzisztencia gyakorlatok, a fal nélküli kézenállásban való egyensúly alapkövei. Amikor itt tartasz, a fal nélküli fellendülés, túlbillenés esetén pedig a cigánykerékbe való kifordulás alapkészség. Amennyiben ez még nincs meg és/vagy nem mersz fal nélkül (vagy akár fal mellett sem) fellendülni, szeretettel várlak egy magánórán vagy valamelyik rendszeres órán (Ehhez írj rám: info@kezenallas.com, és egyeztetünk időpontot.). A kézenállástól és úgy általában a fejjel lefelé pózoktól való félelem egyáltalán nem ritka jelenség, viszont számos tanítványommal végig jártuk már az ebből kivezető utat, akik most felszabadultan lendülnek akár fal nélkül is. Szóval lényeg, hogy van megoldás, ha ez lenne a helyzet, bátran írj!

Most térjünk vissza a konzisztencia gyakorlatokhoz! 

Itt a kérdés nem az, hogy milyen hosszan és stabilan tudsz kézen állni, hanem az, hogy az adott gyakorlatot 10-ből egymás után hányszor tudod sikeresen végrehajtani, vagy az összetettebbeknél, hányszor kell nekifutnod egymás után, hogy sikerüljön. 

Az alap látszólag nagyon egyszerű. Fellendülsz, megtartod 3 mp-ig, majd anélkül, hogy túlbillennél, lejössz a talajra. Van tehát a mozdulatnak eleje, közepe és vége. 10 próbából hányszor sikerül. Értelem szerűen a 10-ből 10-re gyúrunk, de, ha nincs rutinod ebben a fajta gyakorlásban, egyáltalán nem lesz könnyű dolgod. Az erőkifejtés ugyan nem nagy, és nem is tartjuk a pózokat sokáig, de a koncentrációban is nagyon el lehet fáradni. Annak, hogy milyen technikával lendülsz, most nincs jelentősége. (A különböző lendülési technikákról találsz részletesebb leírást a könyvemben. Ha erről szeretnél többet tudni, kattints a ’könyv’ menüpontra!) Lényeg, hogy minél nagyobb pontosságot szeretnénk fejleszteni, hogy ezeket a mozdulatokat bárhol, bármikor meg tudd csinálni.

Ha közelíted a 10-ből 10-es arányt, több féle irányban tudod feljeszteni a gyakorlatot. 

  • Növelheted az időtartamokat, 10×5-10 mp-ig. (Lehet ennél tovább is, de az már másik gyakorlat.) Itt már komolyabb egyensúlyozásra lesz szükséged, de, ha a 3 mp-s tartások mennek, lassan ez is oké lesz.
  • Játszhatsz a fókuszpontokkal egészen addig a pontig, míg végül a plafont nézed. Mocsok nehéz gyakorlat, de sokat segít, hogy magabiztosan urald az egyensúlyt a pózban. A plafon nézés történhet fokozatosan, lassan emelve a tekintetet, de történhet gyorsan is. A tekitetet megtarthatod 3-10 mp-ig is a falon, de akár vissza is hozhatod egyből a következő pillanatban. Ha itt tartasz, ez egy izgalmas kihívás, játékos felfedező út lesz számodra.
  • Mozoghatsz is a pózban, pl: zártlábas kézenállásból nyithatod terpeszbe, harántterpeszbe vagy épp húzhatod zsugorba is, sőt ezekből akár egész szekvenciákat is hozhatsz létre, mint mondjuk, zártlábas kézenállásból zsugor, onnét terpesz, majd újra zárnak a lábak és le. Végezhetsz a lábaddal biciklizős mozgást vagy megcsinálhatod a „helikoptert”, azaz harántterpeszből, terpeszen át oldalt váltasz és vissza.

Az fontos, hogy amíg a kitartások idejét növeled 10 mp-s tartásokig, vagy rövidebb plafon nézéseket csinálsz, a 10-ből 10-es konzisztenciákra utazunk. Amikor azonban mozgásos szekvenciákba kezdesz, akár lendület nélküli kiemelésekkel vagy más erő elemekkel fűszerezve, már a minél kevesebb próbából való siker, azaz az 1-ből 1-es konzisztencia a cél. Ez a gyakorlás ugyanis jóval több energiát követel, így gyakorolhatod a koncentráció kiélesítését, a nyomás alatt való teljesítést (fel kell szívd magad, hogy egyből sikerüljön) és egyben energiát is spórolsz a többi gyakorlat számára.

Ennyit mára. Konzisztenciákból és szekvenciákból annyit hozol létre, amennyit csak akarsz. Légy kreatív és kitartó, ez a fejlődés egyik legfontosabb összetevője. Ha elakadnál, és segítséget szeretnél, bátran írj (info@kezenallas.com)! Várlak szeretettel az órákon vagy egyeztethetünk időpontot magánórára is. Szép napot és jó gyakorlást Neked addig is.