Ez a téma szervesen összefügg a korrekt függőleges pozíció kialakításával. A banánpóz korrigálása mellett, ez a másik fontos feltétele annak, hogy valóban szép, egyenes kézenállásod legyen. Ha ugyanis a váll és felsőhát mobilitásod kevés, ebben a helyzetben vagy vállszöged lesz, vagy banánpóz, esetleg a kettő egyfajta ötvözete jön létre. 

Az órákon workshopokon azt tapasztalom, hogy felső hát és a váll mobilitása elsősorban alkati kérdés. Lehet, hogy egész életedben aktívan sportoltál, mégis merevek a vállaid, míg valaki más, fél életét az irodában töltve is megőrizte vállainak rugalmasságát. Hol az igazság, kérdezheted jogosan, de inkább lépjünk tovább…

Van egy viszonylag egyszerű teszt, hogy megállapítsd, van-e szükséged a fenti területek mobilizálására vagy sincs. Háttal, kb. egy tapnyira a faltól állva, enyhén hajlított térdekkel, dőlj a falnak úgy, hogy a derekad is ott legyen! Ez után vállszélességben fogj rá egy botra (seprűnyél tökéletes), majd nyújtott kézzel emelve próbáld meg kézfejjel elérni a falat úgy, hogy közben a karok is nyújtva maradnak és a vállszéles fogást is megőrzöd, miközben a derekad a falon marad. Vigyázz, ha kevés a váll és felsőhát mobilitásod, elég erős lehet a késztetés a csalásra. Figyelj rá, hogy ne csapd be magad. Ha kell, vedd fel videóra és nézd vissza, hogy mi is történik valójában. A karok estleg észrevétlenül behajlanak, a kezek széjjelebb csúszhatnak, a derekad pedig könnyen leválhat a falról nyújtózkodás közben. 

Akinek a fenti mobilitás még nem áll rendelkezésre, rendszerint vért izzad ezzel a gyakorlattal, míg azok, akiknek megvan, könnyedén végrehajtják és nem értik, mi ebben a kihívás. Ha te is közéjük tartozol, mázlid van.

Ha viszont nem, érdemes vállmobilizáló gyakorlatokat végezned, hogy kézenállás közben a megfelelő alátámasztást biztosíthasd a testednek. Ezek közül a gyakorlatok közül is megosztok párat, ha azonban kellemetlen fájdalmat okoznának, vagy bizonytalan vagy, hogy jól csinálod-e, nézz be egy órára, és együtt begyakoroljuk a megfelelő mozdulatokat. Ha ezt a verziót választanád, írj rám (info@kezenallas.com,), és átbeszéljük a lehetőségeket. Szép napot és jó gyakorlást addig is.