A Kézenállás Könyv

Egy könyv a kézenállásról. A mozdulatról és az útról, mely a tökéletes, külső-belső egyensúlyhoz vezet. Mert ahhoz, hogy fejjel lefelé létre hozd ezt, a sokak által úgy vágyott stabilitást, a saját középpontodba is vissza kell találnod. Meg kell állítsd a gondolatok szüntelen áramlását, el kell engedd az aggodalmaidat és szorongásaidat. Az idő megáll, és te tökéletes meditatív összpontosításban egyé válsz a jelen pillanattal. Nyugalom és erő járja át egész lényedet. Úgy érzed, semmi sem lehet akadály, mert most igazán önmagad vagy. 

Ez a könyv azért írodott, hogy a társad legyen, ha úgy döntesz, Te is erre az útra lépsz. A technikai alapozás és rávezető gyakorlatok mellett olvashatsz itt arról az önismereti folyamatról is, mely során a test alkalmassá válik erre a zseniális mozdulatra.

RendeMert a korlátaink, félelmeink meghaladása komoly személyiség fejlődéssel is jár, mely az élet minden területére támogatóan hat: Erősíti az önbecsülést és önbizalmat, jó közérzetet biztosít, felfrissít, energetizál, fejleszti a koncentrációt és az állóképességet, így a munkában, a párkapcsolatban és az önmegvalósításban egyaránt segít megtalálni a testi-lelki egyensúlyt.

 • Ha szeretnéd Te is közelebbről megismerni ezt a zseniális mozdulatot,
 • Ha szeretnél ötletes és hatékony rávezető gyakorlatokat kapni,
  • A helyes lendület használathoz,
  • A valódi függőleges póz kialakításához,
  • A biztonságos, fal nélküli kézenálláshoz,
  • A lendület nélküli kézenálláshoz,
  • Különböző kézenállás fajtákhoz (zsugor, terpesz, harántterpesz, mexikói és aszimmetrikus kézenállás formák)
  • A stabil és aktív egyensúlyozáshoz,
 • Ha szeretnéd tudni, hogyan győzheted le a kézenállástól és más fejjel lefelé pozícióktól való félelmeidet,
 • Ha szeretnéd beépíteni a napi gyakorlásodba,
 • Ha vágysz arra a felszabadult, örömteli mozgásra, mely a félelmeiden túl, vár rád,

akkor ez a könyv Neked szól. Rendeld meg most!

 

A könyv úgy van felépítve, hogy az egyes fejezetek technikai leírása és a hozzájuk tartozó, célirányosan erősítő, nyújtó-mobilizáló és ötletes rávezető gyakorlatok (ezekről képeket és QR kódos videókat is találsz) mellett olvashatsz azoknak a tanítványoknak a történetéről is, akik sikeresen meghaladták a saját félelmeiket, elakadásaikat, és ezáltal nem csak a kézenálláshoz, de önmagukhoz is közelebb kerültek.

Tematikusan végig veszem az egyes területeket, úgy mint:

 • A tökéletes (valódi függőleges) pozíció,
 • Egyensúly a kézenállásban, 
 • A helyes lendület használat,
 • A fal nélküli kézenállás technikája,
 • A lendület nélküli kézenállás technikája,
 • A különböző kézenállásformák, mint:
  • Zárt lábas, 
  • Zsugor,
  • Terpesz,
  • Haránt-terpesz,
  • Skorpió és Mexikói,
  • Aszimmetrikus kézenállásformák,
 • Kézenállás és más kartámaszos pozíciók összekötése,
 • Kézenállás állványon,
 • Önálló kézenállós mozgássorok komponálása,
 • Légzés és összpontosítás a kézenállásban.

A szerzőről: Hosszú évekkel ezelőtt kezdődött. Egyszerűen túl közel kerültem ehhez a zseniális mozdulathoz, és már nem volt visszaút. Teljesen berántott. Megadja számomra azt a fajta meditatív összpontosítást, koncentrált erőkifejtést és dinamikus, mégis nyugodt egyensúly élményt, melyre mindig is vágytam. 

A kézenállással felnőtt fejjel, az Alternatív Cirkusziskolában találkoztam először. Sem tornász, sem artista múltat nem hoztam gyerekkoromból, és akkoriban nem volt még kidolgozott módszertana annak, hogyan érdemes teljesen átlagos felnőtteket kézenállásra, akrobatikára tanítani. Éppen ezért, a saját bőrömön volt lehetőségem megtapasztalni, mi működik, mi nem.

Sok-sok tanár keze alatt megfordultam ebben az időszakban, hogy tökéletesítsem a technikámat és elmélyítsem az egyensúlyt, amire rátaláltam. A fő profil a partner-akrobatika és a kézenállás lett. Több társulat is létrejött akkoriban, és az ezekkel való fellépésekkel kerestem az alternatív előadóművészek nehéz kenyerét.

 • Taurin Cirkuszcsoport: 2008-2012,
 • Hippodrom Társulat: 2010-2011,
 • Utcaszínházi Alkotóközösség: 2010-2013,

A fellépések mellett egyre nagyobb teret kapott a tanítás, míg végül ez vált a fő profillá. Mivel legtöbbször mozgásos múlt nélküli felnőttek érkeznek hozzám azzal a feléledt, gyerekkori vággyal, hogy kézen álljanak és/vagy, hogy a kézenállással kapcsolatos félelmeiket legyőzzék, az vált a fő missziómmá, hogy nekik segítsek ebben. Saját példámon keresztül tudtam, hogy mindez lehetséges, és azt is, hogy a kézenállás sokkal több is lehet egy elegáns tornamutatványnál.

Hosszú évek teltek el azóta, hogy beleszerettem ebbe a mozgásformába, de még most is bármikor tud újat mutatni, akár a napi gyakorlataimat végzem, akár tanítványaimat segítem hozzá a saját megértéseikhez.

Hiszek benne, hogy a kézenállás sokak számára lehet egy olyan életmód, és önismereti út, mely minden pillanatban értékes felismeréseket tartogat, és az életben sok mindennek értelmet ad. Ami az órákon, workshopokon, táborokban történik, az egyszerűen túl értékes, izgalmas és tanulságos ahhoz, hogy a feledés homályába vesszen. Ez a könyv azért született, hogy az évek alatt összegyűlt technikai tudást, gyakorlatokat és tapasztalatokat át tudjam adni mindazoknak, akiket érdekel ez a léleknemesítő út. Ha te is ebbe az irányba indulsz, tudd, hogy a változás és önkibontakoztatás útjára léptél. Mert aki kézen áll, az a feje tetejére állítja a világot.

 

A sztori

Kiknek?

Ez a könyv számtalan féle módon szól hozzád. Neked szól, ha szeretnéd elsajátítani a tökéletes kézenállás technikáját, ha szeretnéd megtapasztalni a magabiztosan uralt egyensúlyt. Akkor is neked szól, ha félsz a hátra eséstől, és szeretnéd tudni, hogyan győzheted le ezt a félelmedet, ha szeretnéd elsajátítani a biztonságos, fal nélküli kézenállás technikáját. Lehet, hogy vágysz a felszabadult lendülésre, de úgy érzed, behúzott fékkel nyomod a gázt. Sokan vannak ezzel így, viszont számtalan sikertörténet bizonyítja, hogy a bennünk lévő, beragadt lendület igenis felszabadítható. Ebben a könyvben erről is találsz konkrét technikákat, rávezető gyakorlatokat és tanítványok inspiráló történeteit. Szeretnéd a kézenállást beépíteni a napi gyakorlásodba, szeretnéd összekötni más mozdulatokkal? 

Miről?

A könyvben olvashatsz a helyes lendület használatról,a valódi függőleges pozíció kialakításáról,a fal nélküli kézenállásról, a lendület nélküli kézenállásról,a különböző, kézenállásformákról,a kézenállás és kartámaszos testhelyzetek összekötéséről,személyes tapasztalataimról a kézenállással kapcsolatos önismereti folyamatok terén,tanítványok siker történeteirőlVajon megtanulható-e felnőtt fejjel, tornász múlt nélkül a lendület nélküli kézenállás (presshandstand)? A válasz igen, az ide vezető út pedig ki van taposva és le van írva, szóval hajrá! Talán épp el vagy akadva, és inspirációt keresel a rendszeres gyakorláshoz, hogy tovább tudj lépni a következő szintre. Még az is lehet, hogy a kézenállás, nem csak, mint technika, de mint önismereti út is érdekel. Ez a könyv ezekben is a társad és úti kalauzod lehet, ha szeretnéd.

Miért?

Ami az órákon történik, az egyszerűen túl értékes ahhoz, hogy ne legyen megosztva. Ennek a fajta gyakorlásnak tanulsága és üzenete van. Hosszú évek során, a technikai fejlődés mellett sokaknak hozott az életébe értékes felismeréseket, tapasztalást a külső és belső egyensúlyról, összpontosításról, egységről, tudatosságról. Amikor rájössz, hogy képes vagy legyőzni a félelmeidet és meghaladni a korlátaidat, az életed is megváltozik. Más ember leszel. A különböző technikák, rávezetők és célirányos erősítő és nyújtó-mobilizáló gyakorlatok mellett, éppen ezért a tanítványok inspiráló sikertörténetei is fontos részét képezik a könyvnek. Azért írtam, hogy hűséges úti társa és úti kalauza lehessen mindazoknak, akik a keresik a technikai fejlődést, az életükben az egyensúlyt és a kézenállásra a saját személyiségfejlődésük eszközeként is tekintenek

Hogy?

 A könyv olvasása kiegészíti és hatékonyan támogatja a tanárral való, rendszeres és egyénre szabott gyakorlást. Meríthetsz belőle ötletes gyakorlatokat, vagy akár értékes inspirációt, amikor épp arra van szükséged. Praktikus szempontokat szem előtt tartva, a könyvet direkt vastagabb spirálkötésben terveztük, hogy akár gyakorlás közben, a földre lerakva is nyitva tudjon maradni. Haladhatsz benne lineálisan, vagy akár tematikusan, előre véve az épp aktuálisan gyakorolt területek leírását és a hozzájuk tartozó gyakorlatokat, rávezetőket. Mindenkinek egyéni a fejlődési dinamikája, haladj te is a sajátodnak megfelelően. Az egyes gyakorlatok leírásánál megtalálod a biztonságos gyakorlásukhoz szükséges előfeltételeket, melyeket fontos, hogy be is tarts. Emellett van lehetőség kézenállás órákat, workshopokat vagy akár magánórákat is látogatni. Ha úgy érzed, elakadtál, bátran írj (info@kezenallas.com), és megbeszéljük a lehetőségeket.

Olvasói Vélemények

Robi

„Úgy ír a kézenállásról, hogy kedvet kapok. Korábban nem érdekelt ez a mozdulat, és évek óta semmi komolyabb mozgást nem végeztem, de most olyan lelkesedés van rajtam, mint gyerekkoromban. Jó újra felfedezni, mit tud ez a test.”

Kata

„Véletlenül találtam rá erre a könyvre. Nem volt különösebb célom, csak kíváncsi voltam, mit lehet annyit írni a kézenállásról. Aztán megdöbbentem, mennyi mindennel összefügg az, ha az ember rendszeres gyakorlásba kezd. Ki tudja, talán még én is kipróbálom.”

Lilla

„Meglepően finom, és emberi, amit ebben a könyvben olvasok. Még az elején vagyok, de alig várom, hogy folytathassam. Újra kedvet érzek a gyakorláshoz.”

Igor

„Sosem gondoltam volna, hogy egy alapvetően technikai könyv ki tud mozdítani a tespedésből. Kirugdal az ágyból és már mozgok is. Annyi év után újra.”